Hogyan válasszunk cipőt gyermekünknek? Mi az amire mindenképp figyeljünk? (Szabados Kinga)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

Talán a legfontosabb, hogy speciális cipőt, csak az válasszon akinek az ortopéd orvosa kifejezetten azt javasolta! Egyébként a ‘kevesebb több’ elvet érdemes követni. Az ortopéd, szupinált, harántemelős, sarokemelős, boltozat emelő cipők nem tesznek jót az egyébként egészséges lábú gyermekeknek. És hogy ez miért van? Mert a speciális cipő plusz támasztékot ad a gyermek lábának, ezáltal nem a saját izmai tartják meg a lábát a  jó helyzetben, hanem a cipő. Ezért az izmok nem erősödnek úgy mint egy “sima” cipőben.
Akinek az orvos speciális cipőt javasolt, természetesen kövesse az orvos utasítását!

https://babaindex.hu/babaruha/body-rugdalozo-cipo/milyen-cipot-vegyunk-a-babanak

  • Először is mikor kezdjünk el gondolkodni, az első cipő megvásárlásán?

Az első cipőre akkor lesz majd szüksége gyermekünknek, ha stabilan és magabiztosan megtanult járni. Amíg kúszik, mászik, kapaszkodva feláll, oldalazva lépeget vagy csak 1-2 lépést tud megtenni addig nincs szüksége cipőre. Ez nem azt jelenti, hogy ősszel és télen is zokniba kellene lennie, hanem hogy addig a cipő elsődleges célja, hogy ne fázzon meg gyermekünk. Nagyon jó kis puha, bélelt cipőcskéket lehet kapni, amikbe könnyű belebújni, ezzel megkönnyítve a sok gyermek által annyira nem kedvelt öltözködést. Ezeket a saroknál könnyen össze tudjuk nyomni 2 oldalról, vagy fentről lefelé is, a talpuk pedig puha, hajlékony.

https://alfoldiregiomagazin.hu/2016/12/hasznos-lepesek-az-egeszseges-labakert-hogyan-valasszuk-ki-a-megfelelo-cipot-gyermekunknek/

  • Milyen legyen a cipő kialakítása?

    Akkor teszünk jót a gyermekünk fejlődésének, ha olyan cipőt választunk ami tartja a sarkát, nem tud elcsúszni benne. Tehát ne legyen nyitott szandál vagy papucs, ami csak kis pánttal támasztja meg a sarkat. A sarokágya legyen kemény, ellenálló, stabil. Ezt úgy ismerjük meg, hogy nem tudjuk könnyen összenyomni hátul a saroknál, megkopogtatva is kemény tartást tapasztalunk. Nem kell, hogy magasított szára legyen, ha a sarkat jól tartja akkor nem lényeges a hosszú szár.

    https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Konnyu_leptekkel?aid=20080129195354

  • Milyen anyagból legyen?

  • Fontos, hogy ne izzadjon bele a gyermek lába a cipőbe. Ezért érdemes természetes anyagot választanunk, pl.: bőrt. A járás tanulásakor a talpi izmok különösen aktívan dolgoznak, elfáradnak, megizzad a láb. Ezért van szükség a jól szellőző, természetes anyagú cipőre.

    https://www.gyerekcipoabc.hu/vegyunk-hasznalt-cipot

  • Milyen méretet válasszunk?

  • A cipő legyen a gyermek lába méreténél 0,5-1 számmal nagyobb, hogy biztosan kényelmesen elférjenek és tudjanak mozogni a lábujjai a cipőben. Hogyan tudjuk ezt ellenőrizni, hiszen a gyermek még nem tud szólni, ha kicsit szorítja a cipő vagy ha túl nagy? Ha feladjuk a cipőt a gyermekünkre próbáljunk meg hátul a sarka és a cipő hátsó kérge közé benyúlni mutatóujjunkkal. Ha nem fér be az ujjunk, akkor a cipő kicsi. Ha éppen befér, akkor tökéletes a méret.

    https://www.pottomshop.hu/gyerekcipo-meretvalasztas-pottomshop

  • Milyen legyen a talpa?

  •             Ne legyen túl kemény, rigid a talpa. Vásárláskor próbáljuk meghajlítani a cipő talpát. Ha nem sikerül, akkor semmiképp se válasszuk! A járás fázisai között igen fontos, hogy a saroktámasz után a gördítés majd a talajtól való elrugaszkodás megvalósuljon.  Túl kemény talpú cipőben ez nem lehetséges.
    Ugyanakkor a tornacipők sem megfelelőek, mert azok talpa túl puha és vékony, a talajra érkezéskor nem tompítja az ütődéseket. A cipő másik fontos tulajdonsága, hogy a mesterséges, kemény talaj mechanikai hatását tompítja.  Ha kívülről és belülről megnyokodva keménynek érezzük a cipő talpát, akkor nem lesz kényelmes gyermekünknek sem. Ha azonban puhább, erő elnyelő kialakítású, akkor megfelelő lesz a gyermek számára.

    A talp legyen enyhén ívelt. Ez azt jelenti, hogy egyenes talajon oldalról megnézve a cipőt, az előláb és a lábujjak kissé emelkedjenek el a talajtól. (Nem kell, nagyon, kb annyira, hogy a kisujjunk beférjen elől a cipő eleje alá.) Ez segíti a járás közben a gördítést.

    https://www.spartoo.hu/GBB-SABRINA-x6902652.php#rst

  • Számít-e, hogy mekkora a cipő sarka?
    Az anatómiai szempontból ideális gyermekcipő sarokmagassága 5-30 mm között van. Ennél kisebb sarkú cipőben megterhelő a járás, hamarabb elfáradnak az izmok. Nagyobb sarok esetén pedig az előláb van túlzott megterhelésnek kitéve. A picit gyengébb izomzatú gyermekeknek inkább 15-30mm-es sarokmagasságú cipőt válasszunk, az erősebb izomzatú gyermekek viselhetnek laposabb, 5-10mm-es sarkú cipőt.

https://www.gyerekcipoabc.hu/gyerekcipo-babacipo-magas-labfejre

  • Milyen legyen a cipő orra?

            Legyen lekerekített és széles, hogy kényelmesen elférjenek benne a gyermek lábujjai. A lábujjak szabad mozgása elengedhetetlen a járáshoz. Előre csúszásnál a lábujjak stabil támasztékot keresnek, a lábujjak terpesztett állapotba kerülnek. A szűk, hegyes orrú cipőkben szinte az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, a lábujjak a középvonal felé kényszerülnek, összetorlódnak. Ez a helyzet többféle lábdeformitás kialakulásának is kedvez pl.: kalapácsujj, bőrkeményedések, stb. A keskeny, hegyes orrú cipők ezért nem megfelelőek.

https://babafalva.hu/baba-elso-cipoje/

  • Mi a helyzet a használt cipőkkel? Adhatunk használt cipőt a gyermekünkre?

Nagy általánosságban a használt cipőkkel nincs probléma, mivel általában a gyermekek gyorsan kinövik a cipőket. Azonban a nagyon elhasznált, kikoptatott cipők nem tartják megfelelő helyzetben a lábat. Ellenőrizzük , hogy hátul a sarokágy megfelelően kemény-e, a talpa nincs-e ferdén kikoptatva, a talp keménysége és rugalmassága is megfelelő-e? És ne felejtkezzünk el a megfelelő méretről sem. Ha megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor nyugodtan választhatjuk.

https://www.levendulagyerekcipo.hu/jatekos_labtorna_egyszeruen_pat_perc_alatt_86

  • A jó cipő kiválasztásán kívül mit tehetek még a gyermekem egészséges láb tartásáért?

            A lúdtalp és egyéb lábdeformitások elkerülése érdekében járjon gyermekünk minél többet természetes talajon. Homokon, füvön, kavicsokon stb. Ezt nyáron könnyen megtehetjük szabadtérben. Több helyen van már mezítlábas ösvény is Magyarországon, amin végigsétálva kiválóan tudjuk erősíteni a talpi izmocskákat.

Télen beltéren kell hasonló körülményeket kialakítani. Építsünk akadálypályát különböző töltetű (lencse, bab, cseresznyemag, barackmag, rízs, homok, kavicsok) babzsákokból, lapos, kisebb nagyobb kavicsokból, párnákból, vagy szivacs alá tehetünk plüss állatokat, így egyenetlen talajt létrehozva, stb. Sok helyen kapható egyensúly párna, amivel szintén kiválóan gyakorolhatjuk az instabil talajon járást.
Ezen kívül játékosan tornáztassuk a gyermek lábát, pl.: próbálja meg levenni az egyik lábával a zoknit a másik lábáról vagy szedegessen fel apró játékokat, ceruzákat a földről a lábujjaival, pakolja be ezeket egy kosárba a lábával.

Hivatkozások: