Amit a shunt-ről érdemes tudnunk (Szabados Kinga)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

A koraszülött babák életkezdése sok-sok nehézséggel jár. A születés időszaka körül az egyik sajnálatos szövődmény az agyvérzés.  Az agyvérzést jelezheti légzéskimaradás, görcsállapot, elődomborodó kutacs, kóros aluszékonyság, váratlanul kialakuló jelentős vérszegénység, illetve emiatt keringési elégtelenség is. Vannak tünetszegényen kialakuló agyvérzések is, amit szűrővizsgálatokkal lehet kimutatni. A vérzés roncsoló hatása nemcsak az agyszövet sérülését okozza. Időnként károsíthatja az agyvíz felszívódását végző struktúrák működését is, aminek következtében a képződött agyvíz nem tud megfelelően felszívódni. Sajnos ezen sejtcsoportok pusztulása sokszor végleges, az agyvíz teret elöntő vérzés letapad az agyvíz felszívódásának helyén és „eltömeszeli” ezen sejtek pórusait. A felhalmozódó agyvíz agykamra tágulatot okoz. Az emelkedett agyi nyomás pedig károsítja az idegsejteket. Az így kialakult állapot a hydrocephalus. Ennek tünete lehet, hogy a fej gyorsabban nő, mint az egyéb testrészek. Széles homlok, tömegesebb koponya. A fejkörfogat szinte napról napra nő. (A fejkörfogat minden újszülöttnél nagyobb, mint a mellkörfogat, de csecsemőkorban a fejkörfogat lassabb növekedése miatt pár hónapos korra már a mellkörfogat a nagyobb.) Tünetei lehetnek még: a csecsemőknél kidudorodó kutacsok, aluszékonyság vagy éppen ingerlékenység, erős hangulati és személyiségbeli változások nagyobbak esetében (indítékszegénység, lelassult tempó), sugárhányás, hirtelen fellépő, szűnni nem akaró fejfájás.

https://kidshealth.org/en/parents/vp-shunts.html

Shunt:

A fokozódó nyomást,  valahogy csökkenteni kell, az agy megóvása érdekében. Ezért a felesleges agyvízet eleinte rendszeres gerinccsapolással távolítják el. A másik megoldás, hogy egy szelepet ültetnek be az agyba, ami elvezeti az agykamrákból a felesleges agyvizet. Létezik ideiglenes és végleges shunt is. Az agyvérzést követően az agyvízben nagy mennyiségű vér és fehérje jelenik meg, ezek sűrűbbé teszik az amúgy csapvízhez hasonlóan folyékony agyvizet. Amíg az agyvízben magas a fehérje tartalom, nem várható a shunt működése. Ha a fehérjetartalom csökken, akkor végleges shuntöt ültetnek be.


Shunt fajtái:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2319417020300354
  • Ideiglenes (subgalealis) shunt: A végleges shunt beültetéséig alkalmazzák. Az agykamrából a koponyacsont és a bőr közötti térbe (subgalealis tér) vezetik az agyvizet. Ha felszaporodk, akkor csak onnan kell leszívni a folyadékot. Ez jóval alacsonyabb fertőzési kockázattal jár. A szúrások nem fájdalmasak és ambulánsan is elvégezhetők, igény szerint 2-7 naponta. A leszívás kb 15-30 percet vesz igénybe.
  • Végleges shunt: Egész életen át szükség van rá. Több fajtája létezik.
https://koraszulott.com/hydrocephalus-vizfejuseg-es-shunt/
  • V-P shunt (Ventriculo-peritoneális shunt): a shunt felső része az agykamrákba van vezetve, a hasi szára pedig a hashártyán keresztül fut a hasüregbe. Ez a legelterjedtebb. Az agykamrába behelyezett csövet egy szeleppel kötik össze, majd a szelep utáni szárat levezetik a bőr alatt a szabad hasüregbe, ahol az agyvizet a hashártya szívja fel. Ez a szelep lehetővé teszi, hogy a shunt beültetést követően a beteg megfigyeléséből gyűjtött adatok alapján a szelep nyitónyomását a valós igények szerint lehessen beállítani. Shunt műtétet követően betegeket kezdetben 3 havonta, később évente ellenőrzik.
https://koraszulott.com/hydrocephalus-vizfejuseg-es-shunt/
  • V-A shunt (Ventriculo-atriális shunt): a shunt felső része az agykamrákba, a szár a szívbe kerül bevezetésre, így a liquor egyenesen a vérkeringésbe jut.

Magyarországon jelenleg a mágneses shunt beültetés a jellemző. Utólagosan műtét nélkül is a bőrön át mágnes segítségével állítható nyitónyomású szelepeket alkalmaznak. Ennek sajátossága az, hogy a szelepben egy mágneses alkatrész van, azaz kívülről, újabb beavatkozás nélkül állítható a shunt. Ennek azért fontos, mert a liquor mennyiségének termelődése időszakosan eltérő lehet, így szükségessé válhat a szelepen való állítás. A beavatkozás nélküli mágnessel való állíthatóság az előnye és de a hátránya is.

Mit jelent a szelep nyomása?

A beállított szelep nyitási nyomása azt jelenti, hogy a szelep akkor nyílik ki, ha az agykamrában a beállított értéknél magasabb a nyomás és addig van nyitva, amíg azonos szintre csökken a kamrai nyomás.

A szelep elállítódása miatt ezekre kell figyelnünk:
A shuntöt viselőknek kerülendő, hogy a szelep közvetlen közelébe, 3 cm-nél közelebb kerüljön mágnes, vagy elektromágnes, ez lehet akár a hétköznapi élet tartozéka (mágnest tartalmazó hangszóró, villanyborotva, hajszárító, fülhallgató).

A hajszárító és hajvágó eszközök esetében az a javaslat, hogy tartsuk mindig több mint 3 cm-re a shunttől. A shunt körüli kb 3 cm-t vágjuk ollóval, a többi részen használhatunk hajvágót. A hajszárítót is használhatjuk ha több mint 3 cm-re tartjuk a shunttől.

A telefonok esetében pedig az a javaslat, hogy a másik fülön használja a gyermek. A vezeték nélküli fülhallgatók, vezeték nélküli telefontöltők illetve minden elektronikai eszköz esetében érdemes a gyártótól érdeklődni. (Az iPhone 12-től gyártó 15 cm-es távolságot javasol, MagSafe vezetéknélküli töltés közben pedig 30cm-es távolságot.)

A mágnessel állítható shuntöket MR vizsgálat után feltétlenül ellenőrizni kell, szükség esetén újra állítani. A repülőtéren illetve a bevásárlóközpontokban lévő mágneskapuk nem befolyásolják a shuntöt, mivel az átállításhoz jóval erősebb mágnesre van szükség. Összességében általában nem állítódnak el olyan könnyen, de azért nem árt tájékozódni!

Viszonyításképpen néhány adat a mágne­ses erő mértékére: a Föld mágneses mezője kb. 0,5 G (gauss) erősségű, az átlagos hűtőmágnesek 35–200 G, az iparban használatos eszkö­zök 300–5000 G erősségűek. Az MRI vizsgálat során 10 000 – 30 000 G erősségű mágneses teret alkalmaznak. A shunt állítására való mágnes 30 000 G erősségű.

Milyen tünetekre figyeljünk?
A shunt elzáródhat, eltömeszelődhet, elszakadhat, elfertőződhet, idővel a hasi szár röviddé válhat. Ha az alábbi tüneteket észleljük a shuntöt viselő gyermeken értesítsük orvosunkat: táplálási nehézség, hányinger, hányás, lefelé tekintés, felfelé tekintési nehezítettség, kancsalítás, fejfájás, nyugtalanság, elődomborodó kutacs, aluszékonyság. Shunt szakadás esetén a szülő észrevehet egy duzzanatot a shunt szár felett, leggyakrabban a nyaki szakaszon.

Shunt ellenőrző szett:

https://www.shuntoseletek.hu/utogondozas/

Beszerezhetünk shunt ellenörző szettet is. Az ellenőrző szett arra jó, hogy megmutassa, hogy a szelep nem állítódott-e el. Abban az esetben hasznos lehet ha messze lakunk orvosunktól. Segíthet eldönteni, hogy nekiinduljunk- e a hosszú útnak.

Élet shunttel:
A végleges shuntre egész életen át szükség lesz. Elméletileg előfordulhat, hogy az agyvíz elvezetése rendeződik. De a shuntöt ebben az esetben sem távolítják el, mert felesleges kockázatot jelentene egy újabb műtét.
Vigyázniuk kell tehát a gyermekeknek később is, hogy ne érje a fejüket nagyobb erőhatás. Néhány dologról le kell mondaniuk, vagy legalábbis vigyázniuk kell a magukra. Tipikus baleset, hogy ha pl labdával eltalálják a shuntös gyermek fejét, akkor az bizony a shunt sérüléséhez vezethet. Ilyen azért egy iskolai tornaórán is vagy edzésen előfordulhat, ezért érdemes tájékoztatni az iskolai testnevelő tanárt is. Illetve érdemes elhagyni azokat a sportokat amelyek a shunt szár szakadását, sérülését okozhatják (rögbi, baseball, küzdősportok, stb.) Az operáló orvos utasításait minden esetben kövessük!

Érdemes még tudni, hogy a shunt alsó szára hosszabb és mint egy kakaós csigát feltekerve helyezik be. Erre azért van szükség, mert ahogy nő a gyermek a szárat így kevesebbszer kell cserélni. De a növekedéssel a shunt cseréjére szükség lesz majd, hiszem a kis 50 cm-s csecsemőből, majd egy 1,7 m magas felnőtt lesz. Úgyhogy a suntösöknek számolni kell azzal, hogy szükség lesz majd a hossznövekedés miatti operációkra.

Fejlesztés:
A shunt a nyomásviszonyokat rendezi az agyban, azonban emellett fontos, hogy ne maradjon el a gyermekek mozgásfejlesztése valamint kognitív fejlesztése sem! A shuntös gyermekek, ha csak a műtéteket nézzük és az előéletükben esetleg előforduló többi dolgot nem is, akkor is szinte biztos, hogy valamilyen fokú lemaradásban vannak. Ezt pedig a komolyan átgondolt, rendszeres fejlesztésekkel tudják majd lefaragni. Ehhez nagyon sok türelem és kitartás szükséges a szülőktől is. Érdemes sorstársakat keresni, mert nagyon sok erőt tud adni az aki hasonló dolgokon ment keresztül. Az alábbi linken sok információt találnak, illetve személyes történeteket is: https://www.shuntoseletek.hu/

Felhasznált irodalom:

https://www.mellettedahelyem.hu/szulok/orvosoktol-szuloknek/hydrocephalus-vizfejuseg

https://koraszulott.com/hydrocephalus-vizfejuseg-es-shunt/

https://koraszulottmentor.hu/wp-content/uploads/2018/12/440_18_SZIVBETEGALAPITVANY_KORASZULOTTEKLAPJA_4SZAM.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1gnesesrezonancia-k%C3%A9palkot%C3%A1s

https://www.researchgate.net/publication/315529676_Smartphones_and_Programmable_Shunts_Are_These_Indispensable_Phones_Safe_and_Smart

https://discussions.apple.com/thread/251959646

https://support.apple.com/en-us/HT211900?fbclid=IwAR2oRCTpd6VJQT9QzOCZj8xpJvyqHX6bYosH6v1CMa8CVe12bwEN0riqA6o

Kiemelt kép:

hellobaby.hu/tudjatok-mi-az-a-korip-koraszulotteknek-keszult-horgolt-polip/

Kategóriák: Blog