Illóolajok használata gyermekeknél (Tolnai Beáta)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

Mi az illóolaj?

Az illóolaj bizonyos növényekből különböző eljárásokkal nyert, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó folyadék. Ez különbözteti meg a zsírolajoktól, (vagy zsíros olajoktól) mivel azok nem illannak el. Az illóolajok előfordulhatnak a növények különböző részeiben: virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban. Az illóolaj kinyerése leggyakrabban vízgőzdesztillációval, préseléssel és oldószer (valamilyen zsír vagy olaj) segítségével történik.

Hogyan hat az agyra az aromaterápia?

Az aromaterápia az illóolajokat felhasználó terápia. Az illóolajokat külsőleg alkalmazhatjuk illatlámpába, fürdőbe, masszázsolajba, borogatásnak, inhaláláshoz és bedörzsölve. Az illóolajok oldása a fentieken kívül még folyékony szappanban is lehetséges.

Az illóolaj levegőbe juttatáshoz a legjobb választás az illóolaj porlasztására alkalmas ultrahangos hidegpárásító aromadiffúzor.

A szagingerek a szaglóhártyáról közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak, jelentősen befolyásolják életműködésünket, közérzetünket, viselkedésünket. A limbikus rendszer közvetlen összeköttetésben van az agy azon részével, mely irányítja a szívritmust, vérnyomást, légzést, emlékezetet, a stressz-érzetet és a hormonegyensúlyt, ezért az illóolajoknak erőteljes fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak.

Ezen kívül bizonyított antiszeptikus hatásuk is, védenek a fertőzések ellen. Egyes olajok baktériumölők, de vannak vírusölő és gombaölő hatású készítmények is. Némelyek hatnak a hormonháztartásra. Bizonyos illóolajok nagy adagban görcsöt okoznak, így epilepsziásoknál tilos az alkalmazásuk. Epilepsziánál kerülendő illóolajok: borsmenta, damaszkuszi rózsa, orvosi zsálya, izsóp, bazsalikom, édeskömény, és rozmaring. Az illóolajakat a használatnak megfelelően mindig hígítsuk! Tudni kell, hogy vízben nem, viszont növényi olajokban, alkoholban és mézben, tejszínben jól oldódnak. Ha véletlenül valaki tömény illóolajat nyel le, ne vizet, hanem olajat itassunk vele, és haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Hogyan alkalmazható csecsemőknél?

A legtöbb szakember 6 hónap alatt nem ajánlja az illóolajok használatát. Vannak termékek, amelyek a gyártó szerint 6 hónapos kor alatt is használhatunk, de ezekről tájékozódjunk alaposan. Mindig tájékozódjunk arról, hogy az adott keverék, aromavíz vagy illóolaj adható e bizonyos életkorban, és győződjünk meg arról is, hogy az illóolaj természetes és 100%-os tisztaságú.

A legnagyobb biztonsággal az aroma- vagy virágvizeket lehet a kicsiknél használni. Ez az illóolaj előállítása (lepárlása) során képződött víz, amely sokkal gyengédebb, de ugyanolyan hatékony, mint az illóolaj. Babáknál használható a levendulavíz, a rózsavíz vagy a citromfűvíz. Kaphatók ezekből permetek is, melyeket fürdővízbe is tehetünk vagy a hálószobába is fújhatunk belőlük.

Illóolaj használata 1 éves kor felett

Az illóolajokat mindenképpen külsőleg használjuk, a levegőbe juttatva, fürdőként vagy bemasszírozva alkalmazzuk. Nagyon fontos tudni, hogy vannak illóolajok, amiket fiatal gyermekeknek tilos adni, mert negatív reakciókat váltunk ki velük. Hat éves kor alatti gyerekeknél inhalálásra, bedörzsölésre tilos a borsmenta illóolaj használata, mert légzésbénulást okozhat. Az érzékeny gyermek bőrt izgathatják az illóolajok, és allergiás reakciót okozhatnak.

Kisgyerekeknél csak sokszoros hígításban szabad használni az illóolajokat. Sose tegyünk a bőrünkre hígítatlan illóolajat.  A felnőtteknek szánt adagok egynegyedét, egyötödét lehet kisgyereknek adni. Az illóolajokat többnyire különböző növényi, úgynevezett vivő- vagy bázisolajba keverik, például mandula-, sárgabarackmag- (kis csecsemőknél ez a legjobb választás) vagy jojobaolajba. A biztonságosan használható illóolajok kisgyermekeknél: római kamilla, teafa, levendula és a citrom.

A helyesen kiválasztott és elkészített illóolajkeverékek és aromavizek segíthetnek egy-egy nehezebb nap után ellazulni, megnyugodni nekünk és gyermekünknek is. Az esti óvatos masszázs, vagy finom fürdő készítése beépülhet az esti rutinunkba. Ezzel egy kis családi rituálét is teremthetünk, ami során egy kis lélegzetvételhez juthatunk a napi teendők mellett.

Felhasznált irodalom:

Temesvári Gabilla Illóolajokkal az egészségért Borítóterv: Második, átdolgozott, bővített kiadás BioTer Bt. Kiadásában 2003

http://www.craniotherapy.hu/amiben-meg-segithetek/aromaterapia

http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/szabalyok/7-fontos-szabaly-ha-a-gyerekek-koreben-hasznalod-az-illoolajokat.html

http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/szabalyok/tiltolistas-olajok-epilepsziasoknak.html

https://babamentes.hu/egyeb/aromaterapia-gyermekeknek/

https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/termeszetes-gyogymodok/aromaterapia-igy-gyogyitson-illoolajokkal/kxk8vq3

https://tudatosvasarlo.hu/illoolajok-veszelyesek-lehetnek/

https://wellarom.blog.hu/2018/02/20/milyen_illoolaj_ne_parologjon_gyerekeknel

https://www.herbatherapy.hu/biztonsagos-illoolaj-hasznalat-gyermekkorban-ismerd-meg-az-alapokat/

https://babafalva.hu/aromaterapia-gyerekeknek/