Mit vásároljunk gyermekünknek? Beszéd,kommunikáció, szókincs fejlesztése 0-2 éves korig (Végső Sára)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

Előző cikkünkben már olvashattak néhány tippet, a 3-4 éves korban levő gyerekeknek vásárolható, szem-kéz koordinációt, finommotorikát fejlesztő játékokhoz. Mai bejegyzésünkben a 0-2 éves korosztálynak ajánlunk beszéd, kommunikáció, szókincs fejlesztésére használható játékokat.

Beszédfejlődés segítése 0-2 éves kor között

A babák körülbelül egy éves korukig passzív befogadói a nyelvnek. Fontos, hogy beszéljünk hozzájuk, ugyanis ebben a szakaszban a beszéd befogadása jelenti számukra a nyelvi fejlesztést. Amikor egy babához beszélünk, nagyon fontos, hogy szemben legyünk vele, lássa a szánkat. Nevezzük meg a tárgyakat, hangok forrását.

Egy éves kor környékén először a főnevek jelennek meg az aktív szókincs részeként. Kezdetben a szavak első/utolsó szótagjait használják a gyerekek, majd ezek fokozatos bővüléseként megjelennek a szavak is a beszédben. A járás elindulása után ugrásszerű fejlődés tapasztalható, mert több figyelem jut a beszédre. Ebben az időszakban a gyerekek egy szavas mondatokban beszélnek. Két éves kor környékén jön el a “mi ez?” korszak, ami hatalmas szókincsrobbanást eredményez.

Ebben a korai szakaszban gyakorlatilag bármilyen játékkal, eszközzel segíteni tudjuk a gyermek beszédindulását, beszédfejlődését. Minden olyan játék, ami ennek a korosztálynak készül felhasználható beszédfejlesztő eszközként.

Kifejezetten beszédfejlesztő játékok nem léteznek, mivel a beszéd fejlesztése nem választható el más területektől. Minden játék, ami fejleszti a beszédet, hat az értelmi és szociális fejlődésre, valamint az emlékezetre és a figyelemre.

Beszélő kutya!

Ennek a látszólag egyszerű, plüss kutyás fejlesztő játéknak két interaktív módja van, melyek segítségével a picik megismerkedhetnek a színekkel, számokkal, érzelmekkel, testrészekkel, az ABC betűivel, tanulhatnak akár új szavakat, és 20 db közösen énekelhető dalocskát is elsajátíthatnak. A játéknak 3 különböző szintje van és mivel minden baba a saját tempójában fejlődik, a szülő ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Mindhárom játékmód hangot, dalt és kifejezést tartalmaz.

Kutyus világító, színpompás szíve pedig zenére villog!

1. szint: Felfedezés – A baba a Kutyus mancsait, lábát, szívét, orrát és fülét megnyomva  hallja az első szavait a színekkel, ABC-vel, testrészekkel és egyebekkel kapcsolatban!

2. szint: Bátorítás – A mókás kifejezések jutalmazzák a babákat, miközben a Kutyus számolásra, a színek megtalálására és a testrészek azonosítására bátorítja őket.

3. szint: Szerepjáték – Kutyus vidám dalocskákkal és kifejezésekkel bővíti a tipegők szókincsét.

A fürdőjátékok mindig is nagyon népszerűek voltak. Ma már fürdőzéshez kialakított könyvekkel is találkozhatunk a bababoltok polcain. Ez a négylapos, tengeralattjáró formájú vízhatlan könyv is ezek közé tartozik. A vízben úszkáló halak, a gömbhal, a polip, a rákok és a halak mind boldogan úszkálnak a tengeralattjáró körül. Remek alapot adnak egy egyszerű meséhez, meséléshez, mindezt a vízben, mókás utánzással egybekötve. Egy pici tengeralattjáró segítségével el lehet játszani a víz alatti kalandozást. Ez a játék a beszédkészség fejlesztése és a szókincs bővítése mellett, a szem-kéz koordináció fejlesztésére is alkalmas. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a beszédkészséget, szókincs bővítésére és meséléshez is jó szívvel ajánljuk. Ez a játék 1 éves kortól ajánlott.

Kalandozhatunk az állatok birodalmában!

Az ujj- és kézbábok is remek lehetőséget adnak a gyermek beszéd indításának, beszéd motivációjának felkeltéséhez pl. Ha az esti mesélésnél nem csak a szöveget hallja a gyermek, hanem a mese szereplői “életre kelnek”.  A szülők és a gyerekek utánozhatják az állatok hangjait, mely segít a beszédindításban, szókincs bővítésében, beszédkészség és szociális készség alakulásában. Fejleszti a képzelőerőt, fantáziát, kreativitást.

Első társasjátékom

A Haba legkisebbeknek szóló társasjátékában a kismedve segítségével, illetve az ő megetetésével különböző játéklehetőségek adottak. Fejleszthető vele a beszédkészség és a kommunikáció, emellett segíthet az étkezési nehézségek leküzdésében is. A többféle játékmódnak köszönhetően szem-kéz koordináció-, az egyensúlyérzék-, a kézügyesség-, a szín- és formafelismerés-, a memória-, és a beszédkészség fejlesztésére is alkalmas.

Kepék, játékok linkjei:

https://www.okosjatek.hu/furdokonyv

https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Jatekos_beszedfejlesztes_masfel-keteves_korban?aid=20081120184156

https://www.okosjatek.hu/haba-elso-tarsasom-ehes-mint-a-medve

https://www.okosjatek.hu/fisher-price-tanulo-kutyus-mh-fpn76-3524

https://pepita.hu/bab-jatekok-c1436/ujjbab-8cm-erdei-allatok-p221576?gclid=Cj0KCQjwna2FBhDPARIsACAEc_UQA9Sxw0EMzPqd-uPIlPXFDznEb2NtoLZMCzXdWhohfRnSLx0hRpAaAvzZEALw_wcB

https://cobi-toys.gyerekjatekbolt.hu/scruffies-sparkle-hangot-ado-pluss-kiscica

https://www.minitoys.hu/pluss-allatok/hangot-ado-pluss-allatok-tobbfele-valtozatban-19cm

https://parenting.firstcry.com/articles/forget-baby-talk-speaking-to-your-baby-in-parentese-can-make-him-smarter-2/

https://www.okosjatek.hu/ujjbab-keszlet