Hordozó kisokos (Hámori Lilla)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

Tapasztalatom szerint a friss (és kevésbé friss) anyukák, amiben leginkább hiányt szenvednek, az az önbizalom és a 2 szabad kezük. Ezeket egy jól megválasztott hordozó egyből orvosolni tudja, és a fizikai előnyökön túl meglepően jó hatással lehet a mentális egészségünkre is! A cikk írója maga is hordozásfüggő anyuka.

Sok szülőtől hallani, hogy tetszik nekik, és szívesen ki is próbálnák a hordozást, de egyszerűen elvesznek a rengeteg márka és típus közt, félnek, hogy ártanak a babának. Illetve még idő előtt eltántorítja őket a tévesen hangoztatott „okosságok” ismerősöktől vagy épp ismeretlenektől, úgy mint:

 • a hordozás gerincferdülést okoz
 • árt a babának
 • megfullad benne
 • úgy megszokja, hogy 18 éves koráig cipelheted
 • így sosem tanul meg járni, stb.

Én magam leggyakrabban csak a „szegény gyerek” kifejezést kaptam meg a hátam mögött, mikor nyáron a hátamra ájulva aludt, miközben a kis feneke ringatózott jobbra-balra (érdekes módon soha nem hangzott el egy „szegény anyuka” sem, pedig meglátásom szerint a nagyobb melót a hordozó ember végzi).

Hordozásra fel!

Az a legjobb, ha nem hallgatunk senkire, csakis az anyai ösztönünkre, és kipróbáljuk, hogy nekünk való-e a hordozás. Kérhetjük hordozási tanácsadó segítségét, akinél relevánsabb szakértője nincs is a témának, ő igény szerint házhoz is jön, és minden típusú hordozót ki lehet vele próbálni, és természetesen minden kérdésünket megválaszolja. (Itt érdemes böngészni: https://hordozo.hu/idopontfoglalas-tanacsadasra-670/tanfolyamok-510) Van lehetőség kölcsönzésre is, amíg nem tesszük le a voksunkat egyik típus mellett sem, illetve egyes hazai gyártóknál helyben a boltban ingyen ki lehet próbálni az egyes darabokat, és segítenek

a helyes beállításban. Természetesen léteznek hordozós facebook csoportok is, de a tapasztalatom azokkal kapcsolatban meglehetősen vegyes, inkább növelik a bizonytalanságot, ha kezdő az ember, mert a feltett kérdésünkre a valódi tanácsadón kívül érkezhetnek válaszok olyan anyáktól is, akik akaratlanul is ítéletet mondanak tapasztalatlanságunk felett, belegázolva az ilyenkor amúgy is törékeny lelkünkbe, illetve időről időre fellángol a vita akörül, hogy a formázott (ld. csatos) hordozók valóban az ördögtől valók-e. Ha a rokonságban/baráti körben rendelkezik valaki hordozóval, mindenképp próbáljuk ki, mekkora macera egy karikás kendő vagy nekünk való-e a mei tai. Jelen cikkben néhány típust szeretnénk ismertetni a teljesség igénye nélkül, illetve mire érdemes figyelni, ha a hordozás mellett döntünk, és megpróbálok eloszlatni néhány tévhitet.

Népszerű típusok

Hordozókendő: Létezik szövött, rugalmas, karikás. Az anyag mennyisége, és a kötés első ránézésre való bonyolultsága miatt gyakran elrettennek tőle a kezdő hordozók, pedig kis gyakorlással hamar rutinná válik a felkötés, akár tükör nélkül is, ha türelmesek vagyunk magunkhoz. Pontról pontra támasztja a baba gerincét. Már újszülött kortól (kis súlyú babáknál is) használható, anyára, apára, nagynénire, bárkire felköthető. Puha és biztonságosan körbe- öleli a babát, bármilyen testalkatra megfelel. Alkalmas elől, csípőn és háton hordozásra is.

Kép forrása: https://manokboltja.hu/product/nandu-klasszikus-karikas-hordozokendo-indian

Mei tai/baby tai: Félúton helyezkedik el a kendő (szövött kendőből készül) és a csatos hordozó között. A háti része formázott, de állítható a baba növekedésének megfelelően, a vállpántok párnázottak, a kendőhöz hasonlóan ezt is fel kell kötni magunkra (előre, hátra, oldalra), de a formázásnak köszönhetően könnyebben elsajátítható a technikája.

Kép forrása: https://www.gremese.hu/webshop/gremese-mei-tai/

Csatos: Gyorsan és könnyen beállítható, így apukák és családok nagy kedvence.
Rendkívül jó súlyelosztású, csípő- és gerincbarát babahordozó. Otthon házimunkához, kiadós sétákhoz és hosszú kirándulásokhoz is tökéletes. Akár rövid, akár hosszú távra. Markánkként eltérő lehet, hány hónapos kortól használható. Igazi jolly joker!

Kép forrása:

https://totyogoklub.blogspot.com/2011/07/liliputi-csatos-hordozo.html

Érezzük benne magunkat jól mindketten!

Bármelyiket is választjuk, mindig kövessük a felkötési/használati utasításokat, hallgassunk a testünkre és a figyeljünk a baba igényeire. Alapszabály, hogy a baba mindig a mi testünk felé nézzen, akkor tud optimális helyzetbe kerülni a csípője, és így tudja felvenni a háta a fiziológiás C betűt. Elöl hordozáskor legyen minél magasabban, „puszi távolságra”. Térdei magasabban helyezkedjenek el a fenekénél, a két alsó végtag formázzon egy M betűt. Feje mindig legyen megtámasztva, nem lóghat. Bővebben a helyes pozícióról:  https://www.okolurko.hu/idealis-pozicio

Képek forrása: https://mommies.hublogskismama_anyuka_blogrossz-hordozas

https://www.mamamibolt.hua-babahordozas-anatomiaja-szakertoi-velemeny

https://www.okolurko.huidealis-pozicio

Tények a tévhitekkel szemben

 1. Hordozókendőben már a születés pillanatától kezdve lehet hordozni, és nincs időbeli korlátozás egy alkalomra nézve.
 2. Az összes érzékszervi inger éri a testközelben tartott, hordozott babát, ezzel érik az idegrendszere, továbbá egyensúlyi ingerek is érik (hintáztatás).
 3. A helyesen hordozott baba szorosan simul hordozójára, de mindketten megfelelően kapnak levegőt. A szorosság nem jelenti azt, hogy kellemetlen vagy fájdalmas lenne.
 4. A jó hordozóeszköz és a helyes hordozás segíti a kicsik csípőfejlődését. Hordozással korrigálhatók egyes születéskori csípőproblémák.
 5. A testközelség, az azzal járó testi és érzelmi biztonság a nyűglődő, síró, beteg babákat megnyugtatja. Egy 1986-os kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok a babák, akiket naponta legalább két órán át hordoznak, 43%-kal kevesebbet sírnak.
 6. Az, hogy a kisbaba függőlegesen van a hordozóeszközben, nem jelenti azt, hogy ülne. Ugyanis a jó hordozóeszköz megfelelően körülöleli és tartja a hátát, gerincét és a fejét is.
 7. A hordozás megalapozza a korai kötődést és segít a(z ős)bizalom kialakulásában, így a kicsik később nagyon önállóak lesznek.
 8. A babák pocakját a hordozás kellemesen masszírozza és stimulálja az emésztőrendszer működését, a testközelség pedig nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkenti a stresszhormonok képződését.
 9. Nagy súly huzamosabb ideig történő elöl hordozása okozhat hátproblémákat, megterhelő lehet a hordozó személy gerincének. Elöl hordozni 5-7 kilós súlyig javasolt. Utána ajánlott a babát csípőn vagy háton hordozni. Csípőn hordozás esetén az oldalakat váltogassuk.

Források:

https://www.okolurko.hu/miert-jo-hordozni

https://www.gremese.hu/cikkek/babahordozas/

https://lenardorsi.hu/101-kerdes-a-hordozasrol-meszaros-aniko-hordozasi-tanacsado-valaszol/

Kategóriák: Blog