Mit vásároljunk gyermekünknek? Tanulási képességek fejlesztése 3-4 éves kor között (Bárczy Csenge)

Szerző: Tunyogi Szakszolgálat Közzétéve:

Előző cikkünkben olvashattak néhány tippet a 2-3 éves korban lévő gyermekeknek vásárolható, különböző területeket fejlesztő játékokról.
Mai bejegyzésünkben a 3-4 éves korosztály számára gyűjtöttünk össze különböző tanulási képességeket fejlesztő területekről hasznos játékokat.

3-4 éves életkor

A gyermekek óriási tanulási vággyal jönnek a világra. Életük első öt évében hatalmas nyelvi, fogalmi, szociális, érzelmi és motoros képességbeli fejlődésen mennek keresztül. Születésüktől fogva aktívan részt vesznek ebben a fejlődésben, a környezetük felfedezésében, a kommunikációban, a fogalmak kialakításában. A fejlődés (tanulás) gyorsasága azonban mégis nagyrészt attól függ, hogy az őket támogató környezet mennyire köti le. (Bowman-Donovan-Burns 2001)

Úgy segíthetjük gyermekünk fejlődését, ha többfajta érzékelési csatornát (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás, hőérzékelés) aktív működésre késztetünk. Ezt akár megtehetjük úgy is, hogy bevonjuk gyermekünket a mindennapi tevékenységekbe (pl.: bevásárlás után válogatás/szortírozás a gyümölcsök szétválogatásával, ez után jó játék, hogy illatról/tapintásról ismertetjük fel ezeket a gyümölcsöket, vagy bevonjuk gyermekünket a kimosott ruhák teregetésébe – zokni párosítás, csipeszelés).

Ezen túl pedig választhatunk a játékpiacon lévő sok-sok szuper, különböző területek fejlesztésére irányuló játékok közül is, amelyekből mi is összegyűjtöttünk párat:

Látás- látásfigyelem, térlátás-térérzékelés, taktilis érzékelés

Az második képen látható Spacio játék nemcsak a térlátást fejleszti (hozzá való kártyákkal, vagy anélkül), de szuper taktilis figurák is vannak benne, amelyeket egy zsákba dobva, meg lehet keresni csupán tapintásuk/formájuk alapján. A harmadik képen lévő tapintásérzékelő játék is hasonló ehhez, míg az előbbit inkább a 3,5-4 évesekkel játsszuk, ezt már akár 3 éves kortól is be lehet vezetni.

A bowling játék igen izgalmas lehet, nem csak asztalnál, de földön játszva is. A bábuk számát folyamatosan növelhetjük, vagy akár egy sorba is helyezhetjük és feladat lehet egy, adott színű bábu eltalálása. Ehhez nagyon jó megfigyelőképességre és koncentrációra is szükségük van a gyerekeknek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy hagyjuk gyermekünket kézműveskedés, alkotás közben kibontakozni. Ebben a korban már nyugodtan adhatunk ecsetet, színes ceruzát később akár filctollat is gyermekünk kezébe.

Kognitív képességek (emlékezet, logikai készség, differenciálás, azonosítás), finommotorikus képesség, szem-kéz koordináció

Ebben az életkorban a gyermekek egyre ügyesebbek a finommanipulációt/koncentrációt/ logikai készségeket igénylő játékokban. A sikerhez kitartás és gyakorlás szükséges, de a kudarctűrést is tanulni kell. A mágneses horgászós, az egyensúlyozó és a csipeszelő/szortírozó játékokban ezeket szuperül gyakorolhatják gyermekeink.  

Egyre több ok-okozati összefüggés kezdi el érdekelni a gyermekeket, ezek szemléltetésére, tanítására pedig nagyon jók az előtte/utána sorozat képek vagy akár a képeken látható Egy napom puzzle vagy az 1 év kör puzzle. Eleinte segítsünk kirakni mi a puzzlet, majd beszéljük meg mit látunk a képeken, később gyermekünket is biztosan érdekelni fogja, hogy teheti sorba, mi mi után következik.

Szerepjátékok, problémamegoldó képesség, társasjátékok

Manapság a társasjátékok nemcsak magát a játékélményt nyújtják a gyermekeknek, de nagyon sok olyan összeállítású társas van, ami közben hasznos tudást tanít (pl.: tanítja a színeket/ formákat/ állatokat) mindamellett, hogy türelemre, odafigyelésre sarkall és közben szabálytudatot is fejleszt.

A Lotti karotti egy igen vidám, könnyed társasjáték, melyben a cél a domb tetején lévő répa elérése nyuszi figurákkal (figyelni kell egymásra, saját. nyuszira, kártyákra, és izgalmas, hogy bármikor leeshet bárki). A Tactilo társas például egy érzékelést is fejlesztő társas, melyben található egy pörgetős panel is – amit mondani sem kell – minden gyermek kedvence.

A Kincses sziget társasjáték egy különleges mágneses elemeket tartalmazó játék, amelyben szükség van a tájékozódási képességre és a logikus gondolkodásra is. A játékban az nyer, aki a legtöbb kincset gyűjti. A Hová bújtál, katica? társasjáték nagyon jól adaptálható olyan gyerkőcökre, akik még csak most ismerkednek a társasokkal, illetve olyan gyerkőcökre egyaránt, akik már játszottak más társasokkal is, így együtt játszhat az egész család.

Felhasznált irodalom:


Képek/ játékok linkjei:

https://www.okosjatek.hu/jatek_webaruhaz/jatek_3_eves_kortol/hova-bujtal-katica